AMASYA BAROSU 2016 YILI ADLİ YIL BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 31.08.2016| Okunma Sayısı: 1770

 


     AMASYA BAROSU 2016 YILI ADLİ YIL BASIN AÇIKLAMASI

  

     15 Temmuz da FETÖ tarafından gerçekleştirilen terör saldırısı sonrasında ilan edilen OLAĞANÜSTÜ HAL şartlarında yeni ADLİ YIL açılışını gerçekleştirmekteyiz. Demokratik, laik Cumhuriyetimize yapılmış olan bu hain ve alçak saldırının bağımsızlığa aşık Türk Milleti ve Devleti tarafından nasıl geri püskürtüldüğü, emperyalist amaçları olanlara bir kez daha gösterilmiştir. Bu saldırı da ve diğer terör eylemlerinde yaşamlarını kaybeden şehitlerimize bir kez daha Allahtan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.

 

     Paralel hiçbir yargı yapılanmasının olamayacağını, bu düşünce de olan kişi veya yapılanmaların ülke ve yargı açısından ne kadar tehlikeli olduğu uyarısı tarafımızca  defalarca yapılmıştır. Demokrasi ve Hukuk Devleti ancak bireyin kendisinin Hukuk tarafından korunduğunu, haklarının güvence altına alındığını bildiği ve hissettiği bir yönetim şeklidir. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızın sadece Anayasa ve Yasalarla kendilerine tanınan haklarını bilmeleri, başta ibadet hakkı olmak üzere tüm yaşamsal haklarını bu çerçeve de değerlendirmek suretiyle hayatlarını devam ettirmeleri gerektiğini, böyle bir yaşam şeklinin de tek güvencesinin Anayasa ile teminat altına alınmış laiklik ilkesi  ve kavramı olduğunu bir kez daha hatırlatmaktayız. Devlet yönetiminde Bilim, hukuk ve liyakattan uzaklaşıldığında ülke, millet ve devlet olarak ne büyük sorunlarla karşılaşılabilineceğini bir kez daha görmenin sıkıntılarını yaşamaktayız. Öte yandan son zamanlarda özellikle Güneydoğu Bölgemizde artan ve birden fazla terör örgütünün gerçekleştirdiği terör eylemlerinin, Devlet otoritesinin Bölgedeki hakimiyetini zayıflatmaya ve iç çatışmalara zemin hazırlamaya yönelik olduğu görülmektedir. Ülkemizin ve Milletimizin bu süreç de adı konmamış yeni bir KURTULUŞ SAVAŞI içinde olduğunun farkındayız. Sorunlarımız karşısında tek güçlü çözümün Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşları tarafından kurulan Cumhuriyetimizin temel felsefesi ışığı altında daha fazla demokrasi ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir yönetim anlayışı olduğunu bir kez daha vurguluyoruz.

 

      Bu süreç de; Zorunlu olarak yapılan hakim ve savcı ihraçlarının zaten eksik olan hakim ve savcı kadrosu nedeniyle ağır ilerleyen yargısal faaliyetlerde daha büyük sıkıntılara yol açacağı açıktır. Bu sıkıntıların ortadan kaldırılması amacıyla İSTİNAF MAHKEMELERİ uygulamasının bir süreliğine ertelenmesi gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz. Yine Hakim ve savcı açığının azaltılması amacıyla, Avukat Meslektaşlarımızdan talebi olanların da mesleğe kazandırılması, hem mesleki kalitenin artmasına hem de Yargısal faaliyetlerde beklenilen sürate kavuşulmasını sağlayacaktır. Bu süreçte, büyük fedakarlık içinde çalışan ve adli ve idari yargılamanın aksamaması için üstün gayret gösteren hakim, savcı ve avukat meslektaşlarımızla birlikte aşacağımıza inanıyoruz. Bununla birlikte, özellikle FETÖ ve diğer örgütlü terör suçlarına ilişkin yargılamaların açık, şeffaf ve adil yargılanma ilkelerine uygun şekilde yapılması Hukuk Devletinin bir gereği olduğu gibi, ileri de yargılamaların Devlet baskısı ile zafiyet içinde görüldüğü iddia ve izlenimini ortadan kalkmasına neden olacaktır.

 

      Tüm adli sorunların yanında, Avukatlık mesleğinin sorunlarının, artık kaldırılabilir ve sürdürülebilir olmaktan çıkarak alarm verdiğini görmekteyiz. Savunma mesleğinin sorunlarını çözmeden, meslektaşlarımızın rahat görev yapmasını beklemek ve sonuç olarak ADİL YARGILANMANIN gerçekleşebileceğini düşünmek büyük bir hatadır. Savunma mesleğini büyük fedakarlıklarla yerine getiren meslektaşlarımızın sorunları çözüldükçe ÖZGÜR VE GÜÇLÜ SAVUNMA YANİ, ADİL YARGILANMA SÖZ KONUSU OLABİLECEKTİR.

 

     ÜLKEMİZİN, YARGININ VE MESLEĞİMİZİN TÜM SORUNLARININ ÜSTESİNDEN GELİNDİĞİ BİR TÜRKİYE DÜŞÜNCESİ İLE, YENİ ADLİ YILIN YARGI AİLESİNE HAYIRLAR GETİRMESİNİ DİLİYORUZ. SAYGILARIMIZLA.

 

 

 

                        AMASYA BAROSU YÖNETİM KURULU ADINA

                                   AMASYA BARO BAŞKANI

                                   Av.A.MELİK DERİNDERE

  

  

27.04.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.