YÜKSEK YARGININ ÖNCEKİ BAŞKANLARI, AKADEMİSYENLER VE BARO BAŞKANLARI YARGITAY VE DANIŞTAYIN YENİDEN YAPILANDIRMASI İLE İLGİLİ KANUN TASARISINI MASAYA YATIRDI.
Tarih: 29.06.2016| Okunma Sayısı: 2493

Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenen 'Yargı nereye?' konulu yuvarlak masa toplantısında konuşan yüksek yargının önceki başkanları ve baro başkanları Yargıtay ve Danıştay'ın yeniden yapılandırmasıyla ilgili kanun tasarısını değerlendirdiler.

Barolar Birliği’nde düzenlenen toplantıya, Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi Önceki Başkanı Mustafa Bumin, Yargıtay Önceki Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay Üyesi Ali Suat Ertosun, Danıştay Önceki Başsavcısı Turgut Candan, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu Önceki Başkanı Sinan Yörükoğlu ile bazı milletvekilleri, baro başkanları, avukatlar ve yüksek yargı üyeleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, tarihi bir süreçten geçildiğini belirterek, Barolar Birliği ve 79 baro olarak ne yapılması gerekiyorsa yaptıklarını ancak sorumlu davranması gereken çevrelerden ve görevleri kanunla sona erdirilecek yüksek mahkeme hakimlerinden ilgi görmediklerini söyledi.

Konunun “bir hakimin görevinden alınması değil, sistemin çökertilmesi olduğunu” ifade eden Feyzioğlu, "Biz yargıda cemaatçi bir yapılanma istemiyoruz, şucu-bucu bir yapılanma da istemiyoruz. Yargının birtakım gayrimeşru yapılanmalardan temizlenmesinin yolunun kanunla yüksek hakimlerin azledilmesi olmadığını ve bunun bir felaketin başlangıcı olduğunu da bir kez daha haykırıyoruz" diye konuştu.

“Kanunla azledilen Yargıtay ve Danıştay hakimlerinin yerine 5 gün içinde atananların 5 saat sonra yeni bir kanunla azledilmeyeceğinin garantisini kim verecek bize?” diye soran Feyzioğlu, düzenlemeyle, yüksek yargının sürekli azil tehlikesiyle yaşamak zorunda kalacağının altını çizdi.

Cemaatçi yapının gönderilip yerine başka bir yapının getirilmesini rahatlatıcı bulmadıklarını söyleyen Feyzioğlu, “Bize hakim gibi hakim, savcı gibi savcı lazım. Tarafsız - bağımsız mahkemeler lazım. Keyfi kararlar veren, siyaset yapan mahkeme istemiyoruz. Adil yargılama yapabilen, hesap verebilen yargı istiyoruz. Bunun yolu öncelikle; Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yeniden yapılandırılmasıdır” ifadelerini kullandı.

 
Baro Başkanımız Av.A.Melik DERİNDERE yaptığı konuşmada;
Tasarının siyasi bir operasyon olduğununu söyleyen Baro Başkanımız Av.A.Melik DERİNDERE "Bugün bütün adliyeler bölünmüş durumda. Kendisini sosyal demokrat hisseden hakimler, kendini cemaate yakın hisseden veya hükümete yakın olan hakimler ve savcılar var. Yani tam bir kaos var. Bu kaosun üzerine yüksek yargıyı sil baştan şekillendiren bir düzenleme geldi. Tabandaki problemi çözmeden, tavana ne yapılabilir ki? Bu düzenlemeye karşı hakim bağımsızlığına ve onuruna yakışır şekilde bir duruş sergilemesi gereken hakimlerin de bir duruş sergilememesinden dolayı da büyük üzüntü duyuyorum" ifadelerini kullandı. 
 

 
 
 
 
 
 
 

26.04.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.