AMASYA MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI

AMASYA

BARO BAŞKANLIĞI

AMASYA MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI

CMK 153. Madde de yapılması düşünülen ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen Yasa değişikliğine ilişkin tasarı hakkında Amasya Milletvekilleri Dr. Avni ERDEMİR, Prof. Dr. Naci BOSTANCI ve Rasim TOPAL’a Baro Başkanlığımız tarafından birer mektup gönderilerek tasarının bu hali ile yasalaşmaması için gerekli çalışmanın yapılması amacıyla çağrıda bulunulmuştur. Bu çağrının tam metni aşağıda sunulmuştur.

Sayın,

Ramis TOPAL

Avni ERDEMİR

M.Naci BOSTANCI

AMASYA MİLLETVEKİLİ

6 Mart 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlan, 6526 sayılı Kanunla, müdafiin dosya içeriğini incelemesi ve belgelerden örnek almasının, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürülebileceği durumlarda sulh ceza hakimi kararıyla kısıtlanabileceğine ilişkin Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 153. Maddesindeki hüküm yürürlükten kaldırılırken;

Bu değişiklik Adalet Komisyonu tarafından “demokratikleşme ve temel hak ve hürriyetlerin güvence altına alınması amacının gerçekleştirilmesinde önemli bir aşama olarak" görülen bu değişiklik, “iddia ve savunma makamları arasında, iddia ve savunma faaliyetinin gereği gibi yapılmasına engel olacak ayırımlar yapılması”  örneğin iddia makamının bildiği bir delili savunma makamının bilmemesi, silahların eşitliği olarak bilinen ilkeye aykırılık teşkil etmektedir. Silahların eşitliği, savunma makamının bir hukuk devletinde kendisine tanınmış bulunan hakları etkin bir şekilde kullanabilmesi anlamına gelmektedir. Bu ilkenin daha etkin bir şekilde hayata geçirilebilmesi amacıyla Ceza Muhakemesi Kanununun 153. Maddesinde önemli bir değişiklik yapılmaktadır. Söz konusu maddeye göre müdafiin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hakiminin kararıyla bu yetkisi kısıtlanabilmektedir. Teklifle, söz konusu hüküm yürürlükten kaldırılmakta ve müdafiin soruşturma evresinde hiçbir kısıtlama olmaksızın dosya içeriğini inceleyebilmesi ve istediği belgelerden örnek alabilmesi sağlanmaktadır.” şeklinde gerekçelendirilmiştir.

Hal böyleyken, aradan geçen kısa bir süre sonra 2/2282 esas numaralı Kanun teklifi ile ceza muhakemesi kanunun 153. Maddesinin mülga 2. 3, ve 4. Fıkralarının tekrar yürürlüğe girmesi önerilmiştir. Gerekçe ise yürütülen bir soruşturmanın her aşamasında müdafiin bir dilekçe ile tüm dosyanın fotokopisine ulaşılabilmesi, yeterli delil toplanmadan dosyadaki tüm delillerin deşifre olması, şüphelilerin kaçması, soruşturmanın sonuçsuz kalması, Alman Ceza Usul kanunun 147. Maddesinde bu esasın kabul edilmesidir.

Ceza Muhakemesi Kanunun 153. Maddesi belirtildiği şekilde yasalaşması halinde iddia ve savunma makamlarının eşit haklardan yararlanma ilkesini içeren silahların eşitliği esasının ortadan kalkacağı, bununla birlikte kişilerin soruşturuldukları davalar hakkında bilgi alma hakkının da ortadan kaldırılarak, bu hakkın ihlal edileceği, bunun ise adil yargılanma hakkını bertaraf edici bir gelişme olarak değerlendirilmesi gerektiği inanç ve düşüncesindeyiz.

Adil yargılanma hakkının ihlalinin tüm kesim ve vatandaşlarımız için önemli ve  herkesin bir gün bu hukuki gerekliliklere ihtiyacı olduğunu, silahların eşitliğinin ortadan kaldırılması halinde kimsenin hukuk güvenliğinden bahsetmesinin de mümkün olmayacağı hususunu bir kez daha hatırlatır, bu vesile ile plan bütçe komisyonunda kabul edilen hükmün yasalaşması aşamasında belirttiğimiz hususların tekrar tarafınızca gözden geçirilip halkımız ve hukuk camiamız için haksızlıklara neden olacak bu hükmün yasalaşmasının önüne geçici çalışma içerisinde olmanız gerektiği konusundaki düşüncemizi AMASYA BAROSU AVUKATLARI olarak sizinle paylaşır, çalışmalarınızda başarılar dileriz. Saygılarımızla. 18/07/2014

Av. Ahmet Melik DERİNDERE

AMASYA BARO BAŞKANI