TİHEK BAŞKANI SÜLEYMAN ARSLAN’IN AÇIKLAMALARINA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMAMIZDIR
Tarih: 30.05.2021| Okunma Sayısı: 939

 

TİHEK BAŞKANI SÜLEYMAN ARSLAN’IN AÇIKLAMALARINA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMAMIZDIR

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan’ı, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonunda yaptığı sunumda sarf ettiği cümlelerin sorumluluğunu almaya ve istifaya davet ediyoruz.

Başkan Süleyman Arslan yaptığı konuşmada "15 yaşındaki çocukların rıza ile olabilecek nikahlarının engellenmesinin insan hakları ihlali olduğu" söyleyerek, hem hukuka aykırı açıklamalar yapmış ve suça teşvikte bulunmuş hem de vicdanen kabul edilemez bir zihniyeti ortaya koymuştur.

Çocuk yaşta evliliği destekler nitelikte ve teşvik edici bu cümleler, gerek ülkemizde yürürlükte bulunan mevzuata gerekse uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Çocuk hakları alanındaki temel ilkeleri yok sayan, çocuk istismarına karşı sürdürülen mücadeleye yara aldıran bu açıklamanın karşısında olduğumuzu bildiriyoruz.

Erken yaşta yapılan evlilikler çocukların eğitim ve sağlık hakkını ihlal etmekte, kişisel gelişimlerinin önüne geçmekte; kız çocuklarına cinsiyet eşitliği sağlama imkanını ortadan kaldırmaktadır.

Başkan Süleyman Aslan'ın söylemlerinin aksine, asıl insan hakkı ihlali "çocuk gelin"lerin hala var olduğu topraklardadır. Asıl insan hakkı ihlali bu cümlelerle çocuk yaşta evliliği meşrulaştırmaya çalışmaktır. Bu kirli zihniyetin karşısında her daim duracağız ve 'çocuktan gelin olmaz' diye haykırmaya devam edeceğiz.

 

           

                                                                       Amasya Barosu Çocuk Hakları Komisyonu

27.04.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.