BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 7.05.2019| Okunma Sayısı: 1229

BASIN AÇIKLAMASI

YSK.nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimlerinin İPTALİNE ilişkin 06.05.2019 Tarihli Kararı nedeniyle Baromuz Yönetim Kurulu tarafından aşağıdaki açıklamayı yapmak gereği duyulmuştur.

YSK.nın kısa kararından ve kamuoyuna yansıyan bilgilerden seçimin iptalinin usulüne uygun olmadan oluşturulan sandık kurulları nedeniyle alındığı anlaşılmaktadır. 298 Sayılı Yasanın 23.Maddesi ile YSK.nın sandık kurullarının oluşumuna ilişkin 135 Sayılı Genelgesinin 4.Maddesinde 298 Sayılı atıfta bulunmak suretiyle “..İlçe seçim kurulu başkanı, sandık kurulunun kalan bir asıl ve bir yedek üyesini belirlemek için önce, 22 nci maddenin birinci fıkrası uyarınca bildirilen listeden sandık kurulu başkanı olarak belirlenmeyenler arasından, ihtiyaç duyulan sandık kurulu üye sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişilerden mani hali bulunmayanları sandık kurulu asıl ve yedek üyesi olarak belirler. Üyeliklerin bu şekilde doldurulması mümkün olmazsa, eksiklikler, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından, o çevrede bulunan ve sandık kurulunda görev verilmesinde sakınca olmayan kimseler arasından tamamlanır (298/23).” Denmektedir. Yani seçim kurullarının oluşumunda seçime katılan siyasi partilerin bir müdahalesi bulunmamaktadır. Kaldı ki, YSK nın benzer şekilde Bursa Mustafa Kemal Paşa Seçimlerinde sandık kurullarının usulüne uygun olmadan oluşturulduğuna ilişkin itirazı Seçim Kurullarının 02.03.2019 Tarihinde kesinleşmesi nedeniyle tam kanunsuzluk nedeniyle REDDİNE karar vermişken, bir başka seçimin bu gerekçe ile İPTALİNİ HUKUKİ olarak kabul etmek mümkün değildir.

Ülkemizin uzun demokrasi tarihinde yerleşmiş seçimlerin sağlıklı yapma ve sonuçların Millet İradesi olarak tecellisi ve kabulüne ilişkin teamül ve yazılı olmayan kurallar bu karar ile ortadan kaldırılmış, sonra ki yapılacak seçimlerde, sonuca ilişkin seçmen kuşku ve endişelerini artırmıştır. Demokrasi, öncelikle halkın iradesine ve seçim sonuçlarına saygı duyma ile mümkündür. YSK. şeklin ikincil sayılması gerektiğini esas olanın Milletin ve seçmenin iradesi olduğunu bir çok kararında olduğu gibi “Mühürsüz oyların” geçerliliğine ilişkin kararı ile de göstermiştir. Hal böyleyken tüm demokrasi birikim ve kültürümüz ile önceki seçimlerde oluşan içtihatlar yok sayılarak alınan bu karar Demokrasi ve hukuk Tarihimize TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN BİR SONUÇ OLARAK yerini alacaktır. Açıklamamız ilkesel olup, hukuksuzluğun kabul görülürlüğüne karşı bir gün herkesin ihtiyacı olacak hukuk ve adalet temelli demokrasiyi  savunmaktır.

Bu sürecin İstanbul ve ülke genelinde sukünet ile sonuçlanmasını diliyor, kamuoyuyla saygı ile paylaşıyoruz.07/05/2019

Amasya Barosu Yönetim Kurulu

Adına