KARADENİZ BAROLARI ANAYASA VE REFERANDUM SÜRECİ BASIN AÇIKLAMASI

KARADENÄ°Z BAROLARI ANAYASA VE REFERANDUM SÜRECÄ°

BASIN AÇIKLAMASI

Anayasalar, Toplumun büyük çoÄŸunluÄŸunun ortak yaÅŸam amacıyla Devlete verilen yetki ve yönetim ÅŸekilleri ile bireylerin hak ve özgürlüklerinin sınırlarının belirlendiÄŸi, hukuksal TOPLUM SÖZLEÅžMELERÄ°DÄ°R. Bu sözleÅŸmeler hazırlanırken toplumun tüm kesimlerinin birleÅŸtikleri ve anlaÅŸtıkları geniÅŸ bir mutabakat aranması esastır. Çünkü Anayasalar aynı zamanda herkesin savunması gereken esasları içermek ve toplumu kucaklamak zorundadırlar. TBMM. de kabul edilen son Anayasal deÄŸiÅŸikliÄŸin hazırlanma, topluma sunulma ve tanıtma süreci ne yazık ki yeterince gerçekleÅŸememiÅŸ, belirleyici nitelikte konsensusun saÄŸlanması için baÅŸta ilgili sivil toplum örgütleri olan Baroların, Üniversitelerin ve Anayasa ile ilgili kurumların görüÅŸleri alınmamıştır. Aynı ÅŸekilde OHAL ÅŸartlarında bir referanduma gidilmesi de deÄŸiÅŸikliÄŸin meÅŸruiyetine zarar verecektir.

Ülkemizde Yönetim anlamında sistemsel deÄŸiÅŸiklik onlarca yıldır tartışılmaktadır. Bir sistemsel deÄŸiÅŸiklik ihtiyacı BÜYÜK TÜRK MÄ°LLETÄ° tarafından uygun bulunması halinde gerçekleÅŸebilir. ANCAK bu yapılırken Ä°nsanlığın bugün itibarıyla ulaÅŸtığı en ideal sistem olan Demokratik Hukuk Devletinin olmazsa olmaz temel unsurları olan ve denge-fren unsuru niteliÄŸindeki KUVVETLER AYRILIÄžININ mutlak suretle korunması gerekir. Son deÄŸiÅŸiklikte özellikle TBMM nin, denge unsurunun ortadan kalktığı, TBMM de kabul edilen Yasaların CumhurbaÅŸkanınca veto edilmesi halinde tekrar yasalaÅŸmasının pratik olarak mümkün olmadığı, Bakanların atanmasında TBMM in onayının alınmaması ve CumhurbaÅŸkanının Meclisi feshetme yetkisi ile donatılmış olması TBMM’ni adeta iÅŸlevsiz hale gelmesine neden olacaktır.

Kuvvetler Ayrılığının bir diÄŸer unsuru; Yargı Bağımsızlığı ve Ä°darenin Yargı Denetimine tabii olmasıdır. Yeni düzenleme ile Anayasa Mahkemesi Üyelerinin tamamına yakınının ve Hakimler ve Savcılar Kurulunun önemli bir kısmının Partili bir CumhurbaÅŸkanı tarafından atanması Yargı Denetiminin yok olacağı, yargının da Meclis gibi iÅŸlevsiz hale geleceÄŸinin endiÅŸesini taşımamıza neden olmaktadır. ÖZELLÄ°KLE PARTÄ°LÄ° BÄ°R CUMHURBAÅžKANININ yargıya bu denli müdahil olması karşısında, o partiye oy vermemiÅŸ vatandaÅŸların, yargıya baÅŸvurularında ADÄ°L YARGILANACAÄžI HÄ°SSÄ° DUYMAMA Ä°HTÄ°MALÄ° DAHÄ°, DEVLETÄ°N TEMELÄ°NÄ° OLUÅžTURAN YARGIYA büyük zarar ve rahatsızlık verecektir. Adalet duygusunun kaybolduÄŸu hiçbir devlet yapısının ayakta kalması mümkün deÄŸildir. O nedenle ADALET MÜLKÜN TEMELÄ°DÄ°R sözü tüm Mahkeme salonlarında yer bulmaktadır.

Öte yandan CumhurbaÅŸkanları, Türk Milletinin tamamını temsil ederken, partili bir cumhurbaÅŸkanı sadece kendi partisini ve kendisine oy verenleri temsil eder hale gelecektir. Bu husus ise birlik ve beraberliÄŸimizin her zaman timsali olmuÅŸ CumhurbaÅŸkanlığı makamına, dolayısı ile birlik ve beraberliÄŸimize ve bunun korunmasına zarar verebilecektir. BaÅŸka ülkelerde partili cumhurbaÅŸkanı örneÄŸinin verilmesi, o ülkelerin demokrasi kültürü ve birikiminin bizim yapımızla uyuÅŸmadığının göz ardı edilmesinden baÅŸkaca bir ÅŸey deÄŸildir.

Bir diÄŸer endiÅŸemiz, CumhurbaÅŸkanına verilen yetki ile CumhurbaÅŸkanlığı kararnamesi ile yeni coÄŸrafi bölgelerin kurulabilmesi, Türk Milletinin BÖLÜNME endiÅŸelerini artırmaktadır. Bu ve benzeri deÄŸiÅŸikliklerin Milletin tamamından yetki almış TBMM. de olması gerekir ki, On yıl sonra kimin CumhurbaÅŸkanı olacağının bilinmediÄŸi bir süreçte bu husus büyük tedirginliÄŸe neden olmaktadır.

Referandum sürecinde, en çok birlik ve beraberliÄŸe ihtiyacımız olan bir dönem de düÅŸüncesi ne olursa olsun EVET diyenlerin de HAYIR diyenlerinde Türk Milletinin bir ferdi olduÄŸu unutulmamalı, herkesin fikirlere saygı duyarak birlik ve beraberliÄŸimizi bozacak davranışlardan uzak durulması gerekmektedir. Yine Devlet Organ ve Kurumlarının Referandum sürecin de tüm taraflara eÅŸit mesafe de kalması, Devlet mekanizmasının bir baskı aracı haline getirilmesinden özenle kaçınılması gerekmektedir. Aksi durum, referandum sonuçlarının meÅŸruluÄŸunun tartışmaya açılmasına neden olacaktır.

Barolar ve Avukatlar, halkın, insan haklarının, demokrasinin ve hukukun üstünlüÄŸünün savunucularıdır. Hiçbir siyasal yapının veya düÅŸüncenin temsilcisi olamazlar. BelirttiÄŸimiz kaygılar, hangi siyasal parti veya kiÅŸi iktidarda olursa olsun Devletin ve Ülkenin büyük sıkıntılar yaÅŸayacağı endiÅŸesinden kaynaklanmaktadır. Taktir elbette ki Türk Milletinin olacaktır.

Kamuoyu ile saygıyla paylaşırız.

.