HATAY BAROSUNUN DÜZENLEDİĞİ ÇOCUK HAKLARI KONFERANSINA KATILDIK.

 

 

            23-24 Kasım 2019 tarihlerinde Hatay Barosu’nun düzenlemiş olduğu Çocuk Hakları Komisyonuna Amasya Barosu’nu temsilen Av. Sinem KARAGÖZ ve Av. Emine Ahsen YÜKSEL katılmışlardır.

            Toplantıda Çocuk ve Kadın Hakları üzerine aktivistler ve avukatlar görüş bildirdiler. Geleceğimizi şekillendiren çocuklarımız hakkında neler yapılabileceği konusunda soru-cevap şeklinde fikir alışverişinde bulunuldu.

           

 

DÜNYA ÇOCUK HAKLARI BASIN AÇIKLAMASI

BM tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme getirmek için 20 Kasım 1989 tarihinden bu yana ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’ olarak kutlanmaktadır. Bu günde özelikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyada yaşam mücadelesi veren çocukların korunması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için BM Genel Kurulu ‘Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi’ imzalamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1990 yılında bu sözleşmeyi imzalamıştır.1995 yılında da onaylanmıştır.

            Türkiye’deki 0-5 yaş aralığındaki çocukların %14 ‘ü yetersiz ya da düzensiz besleniyor. Bu oran Suriyeli mülteci çocuklarda %30’dur.Türkiyedeki çocukların %6’sı kronik beslenme eksikliği çekiyor. Bu oran Suriyeli mülteci çocuklarda %17’dir.

Her gün gündeme düşen bir haberle çocukları yaşam hakkını, her türlü istismar ve kötü muameleden koruma hakkına ekonomik sömürüden korunma hakkını, savaş ortamlarından korunma hakkını, sağlık ve sağlıklı çevre hakkını, erişim ve donanım anlamında eğitim hakkını, katılım hakkını, adil yargılanma hakkını, teslim edemediğimizi çocukların yararını gözetemediğimizi görmekteyiz. Hala ebeveynleriyle birlikte hayata cezaevinde başlayan çocuklar, uygun yaşam şartları sağlayamadığımız ve koruyamadığımız mülteci çocuklar, koruyamadığımız gibi adalet sistemi içinde de onaramadığımız çocuklar gündemden düşmemektedir. Gün geçmiyor ki çocukların yaşama gelişme korunma ve katılım haklarının ihlaline tanık olmayalım Her türlü şiddete karşı mücadele ederek kazanacağız.

Amasya Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak aile devamında okul ve içerisinde büyüyen ve şekillenen çocuklarımızın fiziksel ve kişisel olarak sağlıklı bir birey olmaları için yapılması gerekenlerin; çocuğun korunması, çocuğa eşit, saygılı, adil davranılması, çocuğun sağlıklı gelişimini engelleyecek her şeyden uzak tutulması gerektiğini düşünmekteyiz

            MEVSİMLİK İŞÇİ OLARAK ÇALIŞTIRILAN, ÇOCUK YAŞTA EVLENDİRİLEN, CİNSEL İSTİSMARA UĞRAYAN, AÇLIK VE SUSUZLUK ÇEKEN, HAK ETTİĞİ SEVGİYİ GÖRMEYEN, EĞİTİM HAKLARINDAN FAYDALANAMAYAN, FİZİKSEL VE RUHSAL ŞİDDETE MARUZ KALAN MUTSUZ VE UMUTSUZ ÇOCUKLARIN OLMADIĞI BİR DÜNYA DİLERİZ.

                                                                                  

                                                                                   AMASYA BAROSU ADINA

                                                                              ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU

 

                                                                    AV.Sinem KARAGÖZ & AV.Emine Ahsen YÜKSEL