AMASYA BAROSU KADIN VE ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 3.01.2018| Okunma Sayısı: 1798

AMASYA BAROSU KADIN VE ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi web sitesi olan diyanet.gov.tr de dini kavramlar sözlüğü başlığı altında, buluğ çağı ve nikah kavramları için yapılan tanımlara düzeltme yapılmalı ve özür dilenmelidir.

Buluğ çağının kızlarda 9 yaşında başladığını ve buluğ çağındaki bir kadının anne baba rızası olmaksızın evlenebileceğini resmi web sayfasında belirten başkanlık, yaptığı basın açıklaması ile erken yaştaki evliliklere karşı olduklarını belirtmiş, ancak yine de bu tanımlarda düzeltme yapmamıştır.

Sözlükte yapılan tanımlar çocuk yaşta evlilikleri caiz göstermekte, 9 yaşındaki bir kız çocuğunun ve 12 yaşındaki bir erkek çocuğunun evlenebileceği anlamına gelen tanımlar yapmaktadır.

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu 103. Maddesine göre,

“Cinsel istismar deyiminden; on beş yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış ve diğer çocuklara karşı cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar anlaşılır.”

Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı bu tanım ile, ülkemiz mevcut hukuki düzenlemelerine de ters düşmekte, kanunen suç tanımlanan bir fiili meşru göstermektedir. Devletin herhangi bir kurumunun suça teşvik niteliğinde beyanda bulunması kabul edilemez niteliktedir.

Unutulmamalıdır ki; özellikle dini tanımların toplum üzerindeki etkisi oldukça kuvvetlidir. Erken yaşta evliliklerle ve çocuk gelinlerle mücadele, devletin her kurumuna yayılması gereken haklı bir mücadeledir.

Bu nedenle Diyanet İşleri Başkanlığı bu sözlükteki tanımların toplumda uyandıracağı etkiyi dikkate alarak, böylesi önemli ve toplumsal yara haline gelmiş olan bir konuda özen göstermeli, tanımlarını değiştirmeli, duruma açıklık getirerek, hem hukuka hem vicdana aykırı paylaşımını derhal geri almalıdır.

AMASYA BAROSU

KADIN VE ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU