AMASYA BAROSU 58.KURULUŞ YILDÖNÜMÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 26.01.2017| Okunma Sayısı: 1521

 

        AMASYA BAROSU 58.KURULUŞ YILDÖNÜMÜ BASIN AÇIKLAMASI

 

 

        Değerli Meslektaşlarımız ve Değerli Basın mensupları;

 

        Baromuzun 58.Yıldönümünü kutlamanın onur ve mutluluğunu yaşamaktayız. Ancak mutluluğumuz çok değerli meslektaşlarımız, Av.Nevzat BAYSAL, Av.Yüksel KALAYCIOĞLU, Av.Mahmut ASLAN, Av.Nail EREN ve son olarak da Av.Sencer Aydın ÇITIR’ın acı kayıpları ile buruktur. Kendilerine tekrar Allahtan rahmet kederli Aileleri ve camiamıza başsağlığı diliyoruz.

 

        Ülkemizin ağır bir terör saldırısı altında olduğu bir dönemden geçmekteyiz. Önce hain FETÖ kalkışması, sonradan PKK ve DAEŞ terör örgütleri ve türevleri tarafından düzenli ve belli aralıklarla gerçekleştirilen terör saldırıları ile demokrasimiz, hukuk devletimiz ve devletin bekası açık bir şekilde hedef alınmıştır. Bu saldırılarda yaşamlarını kaybeden tüm şehitlerimize de Allahtan rahmet dileklerimizi yinelemekteyiz. Türk Milletinin birer mensubu olarak, farklılıklarımıza rağmen MİLLET olma iradesini benimsemiş, her kesimin ve düşüncenin temel birlikte yaşama iradesinin sonucu olan, birlik ve beraberliğimiz devam ettiği sürece bu saldırılar toplumumuza yaşattığı acıdan başka bir amaca ulaşamayacaktır.

 

       TBMM. de kabul edilen Anayasa değişikliğinin Referanduma sunulması kesinleşmiştir. Bilindiği üzere, Anayasalar, geniş kabul ve desteği gerektiren TOPLUM SÖZLEŞMELERİDİR. Elbette ki, ihtiyaçlar ortaya çıktıkça ve yine geniş toplum kesimleri tarafından kabul görmek şartıyla Anayasal sistemler tartışılabilir ve değiştirilebilir. Ancak bunlar yapılırken büyük toplumsal mutabakatın sağlanması, özellikle geçilen zor dönemdeki hassasiyetlerin dikkate alınması ve birlik ve beraberliğimizin zarar görmemesi ve siyasi anlamda bir bilek güreşine dönüştürülmemesi gerekir. OHAL Şartlarında, değişikliklerin yeterince topluma anlatılamadığı ve tartışılmadığı bir ortamda böylesi önemli ve Ülkemizin orta vadede geleceğinin inşa edildiği bir Anayasa değişikliğine gidilmesini uygun bulmamaktayız. Anayasalar, aynı zamanda Devlet ile vatandaş arasındaki hukuki ilişkiler ile hak ve özgürlüklerin sınırlarını belirleyen metinlerdir.  Demokrasiden bahsedebilmemiz için en temel kural kuvvetler ayrılığı yani Yürütme-Yasama ve Yargının birbirinden bağımsız ve yürütmenin denetlenebilir olmasıdır. Getirilmek istenen sistem sadece Cumhurbaşkanı üzerine kurulu bir sistemdir ve DENGE-FREN olabilecek bir kural bulunmamaktadır. Cumhurbaşkanı, aynı zamanda bir siyasal partinin başkanı da olarak, yargının üst düzey yöneticileri olan Hakimler ve Savcılar Kurulunun büyük bir kısmı ile Anayasa Mahkemesi üyelerinin tamamına yakınını belirlemesi Hukuk Devleti ilkesine de aykırılık teşkil etmekte, hukuk güvenliğini ortadan kaldırmaktadır. Cumhurbaşkanı ve partisi ile aynı görüşten olmayan ve adalete sığınan vatandaşların, adil yargılanmayacağı hissi ile Adliye Saraylarına gelmeleri dahi adalet duygusunu dolayısı ile toplumsal barışı ortadan kaldırabilecek niteliktedir. Adalet duygusunun kaybolduğu hiçbir devlet yapısının ayakta kalması mümkün değildir. O nedenle ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR sözü tüm Mahkeme salonlarında yer bulmaktadır. Öte yandan Cumhurbaşkanları, Türk Milletinin tamamını temsil ederken, partili bir cumhurbaşkanı sadece kendi partisini ve kendisine oy verenleri temsil eder hale gelecektir ki bu husus dahi birlik ve beraberliğimizin korunmasına zarar verebilecektir. Başka ülkelerde partili cumhurbaşkanı örneğinin verilmesi, o ülkelerin demokrasi kültürü ve birikiminin bizim yapımızla uyuşmadığının göz ardı edilmesinden başkaca bir şey değildir. Barolar ve Avukatlar, halkın savunucularıdır. Hiçbir siyasal yapının veya düşüncenin temsilcisi olamazlar. Belirttiğimiz kaygılar, hangi siyasal parti veya kişi iktidarda olursa olsun Devletin ve Ülkenin büyük sıkıntılar yaşayacağı endişesinden kaynaklanmaktadır. Taktir elbette ki Türk Milletinin olacaktır.

 

           Ülkemizin tüm sorunlarının, Devletimizin temel kuruluş felsefesinde yer alan ilkeler, Demokrasi, Hukuk Devleti ve Hukukun üstünlüğü ile Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı bilim temelli çözümler ve aydın bir gelecek yetiştirmek ile aşılacağına olan inancımızı bir kez daha belirtir, kamuoyu ile saygıyla paylaşırız.

 

 

 

                         AMASYA BAROSU YÖNETİM KURULU adına

                         BARO BAŞKANI Av.A.Melik DERİNDERE

 

 
 
 
 

28.03.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.