AMASYA BAROSU İNSAN HAKLARI GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 9.12.2016| Okunma Sayısı: 1799

                 AMASYA BAROSU İNSAN HAKLARI GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

 

 

     İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin kabulünün yıldönümü olarak tüm dünya da çeşitli etkinliklere neden olan İnsan Hakları Günü nedeniyle ülkemizde de bu amaçla çeşitli çalışmalar ve etkinlikler düzenlenmektedir.

 

     Bu etkinliklerde insan temel haklarının ne kadar ortaya konulduğu ayrı bir tartışma konusu olmakla birlikte bir çok vatandaşımızın temel hak ve özgürlüklerinden ne kadar haberdar olduğu da ayrı bir tartışma konusu olmaktadır.

 

     Temel insan haklarının başında gelen YAŞAM HAKKI ne yazık ki yakın geçmiş tarihimizde en çok ihlale uğrayan hakların başında gelmektedir. Bir yandan, Uzun süreli ve direkt insan yaşamını hedef alan ve terör örgütleri tarafından gerçekleştirilen acımasız örgütlü terör, diğer yandan aile içi şiddet ve türevi hale gelen kadına karşı yine direkt insan yaşamını yani kadını hedef alan terör, geri kalmışlığın göstergelerinden trafik terörü ülkemizin insan hakları karnesini zayıflatan başlıca yaşam hakkı ihlalleridir.

 

     Öte yandan, İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin 9 ve devamı maddelerinde açıkça belirtilen özgürlüğünden mahrum bırakılamayacağı ve haksız yere tutuklu kalamayacağına ilişkin hükümleri gereğince yargılama konuları terör suçları dahi olsa şüphelilerin ADİL YARGILAMA HAKKINA ulaşmalarının sağlanması, dedikodu ve asılsız ihbarlar yerine somut delillere ulaşılmak suretiyle, bir başka deyişle sanıktan delile değil delilden sanığa ulaşılması suretiyle soruşturma ve yargılamaların yapılması, yargılamalarda her türlü savunma hakkının kısıtlama olmaksızın sağlanması ve özellikle tutuklu sanıkların suçlandıkları konuları öğrenme ve suç delilleri üzerinden savunma yapma haklarının sağlanması gerekmektedir. Bunun sağlanması Hukuk Devletinin tüm vatandaşlarına olan temel görevidir. TERÖRÜN AĞIR OLDUĞU ZAMANLARDA DAHİ GÜVENLİK-ÖZGÜRLÜK DENGESİNİN KORUNMASI GEREKLİLİĞİ GÖZARDI EDİLMEMELİ, KOŞULLARI BERTARAF EDİLEN OLAĞANÜSTÜ HALE DE SON VERİLMELİDİR.

 

     Anayasa ile güvence altına alınan tüm hakların eşit ve ayırım gözetmeksizin uygulanması ve bunun denetimi tarafsız kimliği ile bizatihi Devletin olmalı, temel hak ihlallerinin takipçiliğini de yine Devletin ilgili kurumları yapmalıdır. Son günlerdeki farklı düşünce ve yaşam şekillerine karşı yapılan saldırıların artması eşit yurttaş ve birlikte yaşama iradesine açık bir saldırı olarak değerlendirilmeli, tüm vatandaşlarımızın ülke ve birlikteliğimizi zarara uğratacak benzer provokasyonlardan uzak durması için gerekli önlemler alınmalı, ülkemizdeki temel konulardaki birlikteliğinin zarar görmesine izin verilmemelidir. Bunun sağlanması görevi Devlet Kurumları olduğu kadar sivil toplumun ve bizatihi vatandaşlık bağı ile sıkı sıkıya bağlı Türk Milletinin olmalıdır. Bu vesile ile Meslektaşlarımıza ve Amasya Halkına sevgi ve saygılarımızı sunarız.

 

 

 

 

 

                         AMASYA BAROSU YÖNETİM KURULU ADINA

                         BARO BAŞKANI AV.A.MELİK DERİNDERE

29.03.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.