AMASYA BAROSU BASIN AÇIKLAMASI

E-Mail: amasyabarosu@gmail.com

_____________________________________________________________________

AMASYA BAROSU BASIN AÇIKLAMASI

Madde 1. Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

Madde 2. Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk Milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

Madde 4. Anayasanın 1. Maddesindeki devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2. Maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. Maddesindeki hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Ülkemizi ve Toplumumuzu ayakta tutan temel ilke ve düşünceler, devlet yapımızın DEMOKRATİK, LAİK, SOSYAL, HUKUK DEVLETİ kaynaklanmaktadır. Bu ilke ve düşüncelerin bir tanesinden dahi vazgeçilmesi halinde, toplumu bir arada tutmanın mümkün olamayacağı gerçeğini görememe fütursuzluğu ile laiklik ilkesinin kaldırılabileceği düşüncesinin ifade edilmesini asla kabul edilemez ve tehlikeli buluyoruz. Laikliği kabul etmeyen toplum ve devletlerin, tarikat, mezhep ve aşiret savaşları ile yaşanamaz hale geldiği, her gün daha çok felakete sürüklenip adeta bir bataklığı andırdığı bir gerçek karşısında böylesi bir söylem ve düşüncenin TBMM Başkanı tarafından dile getirilmiş olunması acı ve düşündürücüdür. Bir kısım Demokratik ülke anayasalarında laiklik ilkesinin yer almamış olması o ülkelerde bu hususun yazılı hale getirilmesine gerek olmamasındadır. Sorumlu görevlerde bulunan kişilerin bu ülkenin ve toplumun dinamiklerini test etme anlamına gelecek açıklamalardan kaçınmaları gerektiği açıktır. 27/04/2016

Av. Ahmet Melik DERİNDERE

AMASYA BARO BAŞKANI