BURSA BAROSU TARAFINDAN ÇOCUK ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ.
Tarih: 14.01.2016 23:00:00| Okunma Sayısı: 2276

8 Ocak 2015 Cuma günü Bursa Barosu tarafından düzenlenen çalıştaya katıldık. Baromuzu temsilen Çalıştaya Yönetim Kurulu Üyemiz Av.Gönül CEBECİ katıldı. Çalıştayda Çocukların yaşam hakları, ihmal ve istismardan korunma hakları, eğitim ve sağlık hakları gibi konularda ülkede çocukların durumunu araştırmak ve çözüm üretmek üzere T.B.M.M. nezdinde çocuk komisyonu kurulması, göç ile gelen ailelerin çocuklarının yaşadıkları, hak ihlalleri, silahlı çatışma ortamlarında çocukların maruz kaldıkları hak ihlalleri, çocuk adalet sisteminin işleyişi, çocukların ihmal ve istismardan korunması, aile içerisinde çocuğun ve haklarının korunması konuları görüşüldü.

ÇOCUK ÇALIŞTAYI

Bursa Barosu’nun evsahipliğinde, tüm baroların katılımı ile

8 Ocak 2016, Bursa

BAŞLANGIÇ BİLDİRGESİ

Basına ve kamuoyuna,

Çocuklara yönelik her türlü istismarı, hak ihlallerini değerlendirmek ve çatışma bölgelerinde tehdit altında olan çocuklar için neler yapılabileceğini kararlaştırmak üzere bir çalıştay gerçekleştirdik.

Çocuk hakları savunucuları olarak tüm bu durumlara toplumun dikkatini çekmek, güç odaklarını ve sivil toplum örgütlerini çözüm için harekete geçirmek öncelikli hedefimizdir.

Bu nedenle çalıştayımız aşağıda belirtilen kararları almıştır:

1-     Çocukların yaşam hakları, ihmal ve istismardan korunma hakları, eğitim ve sağlık hakları gibi konularda ülkede çocukların durumunu araştırmak ve çözüm üretmek üzere TBMM nezdinde çocuk komisyonu kurulmasını elzem görüyoruz. Bu amaçla;

a-     TBMM nezdinde girişimlerde bulunacak Bursa Barosu ile birlikte çalışmak üzere bir komisyon oluşturulması,

b-     Komisyonun kurulmasına kadar görüşmelerin grup başkanvekilleri ve milletvekilleri nezdinde yürütülmesi

c-      Her Baronunda kendi ilinde bu konuyu il milletvekilleri ile görüşmelerinin sağlaması.

2-     Silahlı çatışma ortamlarında çocukların maruz kaldıkları hak ihlallerine yönelik olarak;

a-     Güneydoğudaki çatışmalı bölgelerde tehdit altında olan, gerek bölge halkının gerekse o bölgeye görev yapmak için gitmiş insanlarımızın çocuklarına dikkat çekmek ve durumu tespit etmek için tüm barolarımızın çocuk komisyonlarının katılımı ile 29-30 Ocak 2016 tarihlerinde Diyarbakır’a gidilerek, elde edilen tüm bilgilerin kamuoyu ile paylaşılması; Diyarbakır ili Cumhuriyet Başsavcılığı, Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve mağdur çocuk aileleri ile görüşülmesi.

b-     Kamu denetçisi kurumuna iletilmek üzere dilekçeler hazırlanması

c-      Hak ihlali oluşturan alanlara dair soru önergeleri verilmesi için çalışma yapılması

3-     Göç ile gelen ailelerin çocuklarının yaşadıkları hak ihlallerine yönelik olarak;

a-     Barolar tarafından bu alandaki ihtiyacı ve yapılması gerekenleri belirleyecekleri özel bir çalıştay yapılması ve iç ve dış göçün ayrı ayrı ele alınması

b-     Konunun bütün taraflarınca ve detaylı biçimde ele alınacağı bir sempozyum düzenlenmesi

c-      İllerde alacakları hizmetlerin organizasyonu bakımından Valiliklerle çalışma yapılması

d-     Göç mevzuatının çocuk hakları açısından incelenmesi ve uyumlu hale getirilmesi için girişimde bulunulması. İlk olarak yeni yayınlanan yönetmeliğin iptali için 20 Ocak 2016 tarihine kadar başvuru yapılacak biçimde hazırlıkların yapılması Ankara Barosu tarafından üstlenilmiştir.

e-     Bir komisyon kurularak bu alanda yapılması gerekenlerin İçişleri Bakanlığı ile görüşülmesi

4-     Çocuk Hakları alanında çalışan Avukatlar olarak Çocuk Adalet Sisteminin işleyişi, çocukların ihmal ve istismardan korunması, aile içerisinde çocuğun ve haklarının korunması ile ilgili atılması gereken birçok adım bulunduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu kapsamda bir sonraki toplantıya kadar aşağıdakilerin yapılması kararlaştırılmıştır:

a-   Yerelde çocuk haklarının tespitini sağlamak üzere çocuk haritası hazırlanması

b-   Barolar tarafından hak ihlallerine ilişkin izleme ve raporlama yapılması ve bunların bir merkezde toplanması

c-   Bu raporlardan elde edilecek sonuçların Bakanlık ve TBMM’ye gönderilmesinin sağlanması

e-   Mahkemelere sunulan dilekçelerde, uluslararası mahkeme kararlarına ve uluslararası sözleşmelere yer verilmesi

f-    CMK müdafiliği ve özellikle çocuk müdafiliği yapabilmek için sertifikalı eğitimin zorunlu hale getirilmesi. Bu konuda Baroların ortak ilke kararı almasının sağlanması ile birlikte TBB’den bu konuda yönerge çıkarmasının talep edilmesi

5-     Bu alanda çalışan avukatlar arasında iletişimi güçlendirmek için TBB nezdinde sadece Çocuk Hakları Komisyonu üyelerinin şifre ile girebilecekleri bir portal oluşturmak için talepte bulunulması

6-     Bu kararların takibinin Bursa Barosu tarafından yürütülmesine karar verilmiş olup, bir sonraki toplantının organizasyonu ise Ankara Barosu tarafından üstlenilmiştir.

Adıyaman Barosu

Amasya Barosu