AMASYA BAROSU’NUN 2015 YENİ ADLİ YIL AÇILIŞ MESAJI
Tarih: 31.08.2015| Okunma Sayısı: 1642

       AMASYA BAROSU’NUN 2015 YENİ ADLİ YIL AÇILIŞ MESAJI

 

 

      Yeni bir Adli Döneme girmekteyiz. Yeni Adli Yılın Ülkemize, Amasyamıza, Tüm Yargı Mensupları ve çalışanlarına hayırlar getirmesini diliyoruz.

 

      Yeni Adli Yıla girerken ülkemizde geçen yıldan farklı yeni gündemler bulunmaktadır. Gündemin gün ve gün değişebildiği bir ortamda, konularla ilgili yazı ve görüşler de anlamsızlaşabilmektedir. Öncelikle belirtmek isteriz ki, son haftalarda artan şiddet ve terör unsurlu kaotik durumdan büyük endişe ve üzüntü duymaktayız. Hiçbir sorunun artık silahla çözümünün mümkün olmadığının anlaşıldığı bir asırda terörize olayların artması, ülkenin 90 lı yıllara dönüş hatta daha tehlikeli bir çatışma ortamına çekiliyor olması asla kabul edilebilir bir durum değildir. 2 Gün önce büyük coşku ve mutlulukla kutladığımız Zafer Bayramının nedeni oluşturan Ulusal Kurtuluş Mücadelesini nasıl bu toprakları vatan olarak kabul etmiş, doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar binlerce şehit vererek kazanılmış ise aynı düşünce ve anlayışla etnik veya mezhepsel farklılıklar bahane edilmek suretiyle hızla ayrıştırılan bir toplum yerine inatla birlik ve beraberliğine sahip çıkan bir topluma dönüşmeliyiz.  Başta terör sorunu olmak üzere tüm sorunlar, Hukuk Devleti ve Hukukun üstünlüğü esas alınmak suretiyle çözülmelidir.

 

      Öte yandan, Devlet yapımızın temelini oluşturan Anayasa’nın askıya alındığı ve hatta Anayasal kavram ve kurumların ihlal edildiği bir dönemden geçmekteyiz. Hukuk Devleti ve Demokratik Evrensel değerlerden uzaklaşma anlamına da gelen bu fiili durum ne yazık ki başta Hukuk alanında olmak üzere, Devletin tüm kurumlarında zafiyetler ve yeni kaotik alanlar yaratmaktadır. İstisnasız herkesin değişene kadar belirlenen kurallara uymak zorunda olduğunu bir kez daha hatırlatırız. 7 Haziran Seçim sonuçları, siyasetçiler tarafından iyi okunamamış ve ülkenin gereksiz yeni bir seçime daha gitmesine neden olunmuş, Ülke, kaçınılmaz olarak kısa vadeli bir belirsiz dönemin içine girmiştir.  Tekrar yapılacak Milletvekilliği seçimlerinin Demokrasi ve Hukuk Devletinin ihtiyacı olan sonuçlara vesile olmasını diliyoruz.

 

      Belirsiz ve kaotik ortamının yanı sıra özellikle Siyasallaşma eğilimleri nedeniyle Yargıya olan güvenin, hızla eski güç ve güvenilirliğinin kazandırılması elzem ve önemlidir. Bunun gerçekleşmesinde, başta biz Avukatlar olmak üzere Tüm Yargı Mensupları, Yargı çalışanları elbirliği ile çalışmalı, olumsuz kanaat ve düşüncelerin hızla ortadan kaldırılması sağlanmalıdır. Türkiye’nin taraf olduğu başta BM İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmelerinin büyük bölümünü içine alan Anayasal Hak ve Özgürlüklerin uygulanabilirliği sağlanmalı özellikle Adil Yargılanma hakkına ilişkin her hangi bir ihlal anlamını taşıyacak değerlendirme ve hükümlerden kaçınılmalıdır. Yine Hukuk Devleti anlayışının olmazsa olmazı, Bağımsız Yargı ilkesi koşulsuz ve şartsız olarak yerine getirilmelidir. Bu bağlamda Yargıya güven üst seviyeye çıkmadan Avukatlık Mesleğinin sorunlarının giderilmesini beklemek gerçekçi değildir. Bununla birlikte  Birikmiş  mesleki sorunların bir çoğu için gerekli olan yasal düzenlemelerin ve yine Avukatlık Kanunun yasalaşması için gerekli çalışma ve gayret tarafımızdan verilmeye devam olunacaktır.

 

       Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

 

 

                                Amasya Barosu Yönetim Kurulu

                                Adına Baro Başkanı

                                Av.A.Melik DERİNDERE  

 

                  

29.03.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.