BARO BAŞKANIMIZIN 5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 3.04.2015| Okunma Sayısı: 1983

 

AMASYA BAROSU BAŞKANI AV.A.MELİK DERİNDERE’NİN

5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

 

 

 

     Değerli Meslektaşlarım, Değerli Basın mensupları,

 

      Avukatlık mesleğinin sorunlarının tartışıldığı ve bir yıllık ağır mesai sonunda meslektaşlar arasındaki dayanışmanın sergilendiği özel bir gün olan 5 Nisan Avukatlar gününde ne yazık ki ülkemizin baş döndüren bir gündemi ile karşı karşıya bulunmaktayız.

 

       31.03.2015 Tarihinde bir terör saldırısı sonucu şehit olan meslektaşımız İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’a yapılan saldırıyı bir kez daha lanetliyor, kendisine Allahtan rahmet, kederli Ailesi ve Yargı Camiasına başsağlığı diliyoruz. Avukatı, Savcı ve Hakimi ile bir bütün halinde Adaletin yerine gelmesi için fedakarca gayret gösteren bir camiaya karşı yapılan bu terör eylemi, sadece yargıya yapılan bir saldırı değil, hukuk devleti ve demokratik anlayışlar ile toplumsal barışa düzenlenen bir saldırıdır. Ülkemizin sürekli gergin bir ortamda hızla istikrarlaştırılmaya çalışıldığı bir süreçten geçmekteyiz. Bir yandan bu tür menfur saldırılar, öte yandan Hukuk Devletini ortadan kaldırmaya yönelik yasal düzenlemeler, toplumda yaşanan güvensizliği artıran gelişmelerdir. Bu ve benzeri terörize hareketlerin en baştaki hedefi toplumun istikrarsızlaşmasını ve devlete olan güvenin azalmasını sağlamaktır. Önceden belirttiğimizi gibi, bu tür terör eylemlerini bahane etmek suretiyle hukuk devleti ve demokrasi anlayışından uzaklaşılması da, bu tür provokasyonlara zemin hazırlamaktadır. Son saldırı sonrasında gerçek failler ile faillerin arkasındaki güçleri bulmak yerine, 87.000 sayısına ulaşmış, bir meslek camiası olan Avukatları suçun adeta faili gibi gösterilmesi hepimizde üzüntü yaratmıştır. Benzer şekilde daha acımızı yaşamadan, avukatların adliyeye girişlerinde ayrı bir aramaya maruz kalmaları meslektaşlarımız arasında infiale neden olmuştur. Biz avukatlar aranmaktan çok hakim ve savcılarla eşit şekilde kuralların uygulanmasından yanayız. Aksi bir uygulama silahların eşitliliğine aykırı olacak ve her yargılama adil yargılanma hakkının ihlali anlamını taşıyacak bir tartışmadan geçecektir. Savunma mesleği olmadan yargılamanın mümkün olamayacağı, bir gün herkesin avukata ihtiyacı olabileceği gerçeğini ve avukatlık mesleğini yıpratmaya yönelik gayretlerden vazgeçilmesi gerekliliğini bir kez daha hatırlatırız. Yine Bir terör olayında avukatları suçlayıcı ifadeler kullanmak yerine, avukatlık mesleğinin sorunlarını karşılayıcı yasal düzenlemeler ile avukatlık mesleğine kabulün sıkı bir kontrolden geçirildiği çağdaş bir Avukatlık Yasasının çıkarılması için gayret sarf edilmelidir.

   

    Bu süreç içinde bir gazetede avukatları terörist olarak bir başka yayın organında avukatlarla teröristleri aynı tarafta gösterilmek suretiyle avukatlık mesleğinin rencide edilmeye çalışılması karşısında sessiz kalmayacağımız gibi yasal her türlü girişimde bulunulacaktır.

 

 

      Avukatlar ve Barolar her zaman olduğu gibi, hukukun üstünlüğünü, laik hukuk devleti anlayışını kabul etmiş demokratik ilkeleri savunmaya devam edeceklerdir. Bizler siyaset yapmıyor, halkı ve hakkı savunuyoruz.

 

      Bu şartlar altında en derin saygılarımızla Meslektaşlarımızın Avukatlar Gününü kutlar, sağlık ve mutluluk dolu günler dileriz.  

 

 

 

 

                         Amasya Barosu Yönetim Kurulu

                                Adına Baro Başkanı

                              Av.A.Melik DERİNDERE 

23.04.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.