AMASYA BAROSU YENİ YIL MESAJI
Tarih: 28.12.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 1906

  

          AMASYA BAROSU YENİ YIL MESAJI

 

 

         Yeni bir takvim yılına girmenin mutluluğunu yaşamaktayız. 2014 Yılı bir çok anlamda çok tartışılacak bir yıl olarak tarih sayfalarında yerini almaktadır. Demokratik bir kültüre sahip ülkemizde, demokrasinin olmazsa olmazı olan Hukuk Devleti anlayışını ortadan kaldırabilecek, Hukukun üstünlüğünü sağlayan savunma hakkını azaltan, nihayetinde yaşam hakkı kadar gerekli olan Hukuk Güvenliğini tehlikeye düşürecek gelişmeleri endişe ile karşılamaktayız.

 

         Son yargı paketinde yer alan ve defalarca uyarılarımıza rağmen yapılan düzenleme ile CMK.153. madde değiştirilmiştir. Yapılan değişikliğe göre, müdafiin soruşturma dosyasının içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecekse savcının istemi üzerine hâkim kararıyla kısıtlanabilecektir. Bu hüküm Anayasa ve AİHS. Hükümlerine açık aykırılık teşkil etmektedir. Bu düzenleme ile adil yargılama hakkı ihlal edilebileceği gibi silahların eşitliği ilkesi de ortadan kalkacaktır. Bir şüpheli için hakim önüne çıktığı andan itibaren dosyanın aleniyet kazanması, dosya ile ilgili tüm bilgilere sahip olmak suretiyle savunma yapması adil yargılama ilkesinin bir gereğidir.

 

         Yine TBMM nin gündemine gelen Kişisel Verilerin Korunmasına ilişkin Yasa çalışmasının bu hali ile demokratik bir devlette olamayacak şekilde devlete yeni bir fişleme olanağı sağlamasından endişe duymaktayız.

 

         2014 Yılının son günlerinde daha çocuk sayılabilecek bir yaşta olan Liseli bir gencimizin hukuksuz ve kanunsuz olarak tutuklanması bir hukuk devleti için asla kabul edilemeyecek bir hak ihlalidir. Bu karardan kısa süre sonra dönülmüş olması ve tahliye kararı verilmesi, tutuklama kararın vahametini ortadan kaldıramamıştır.

 

        Yine 2014 Yılının son günlerinde Gaziantep Barosu üyesi Meslektaşımız Av.İsmail Akkaya’nın bürosunda uğradığı menfur bir saldırı sonucu yaşamını kaybetmesi camiamızı yasa boğduğu kadar infial de yaratmıştır. Savunma hakkına bu denli bir saldırı yapacak cüretin gösterilmiş olması ve fiili işleyen kişi veya kişilerin henüz bulunamamış olması da üzüntümüzü artırmaktadır. Meslektaşımıza Allahtan rahmet dilerken, kederli Ailesine ve başta Gaziantep Barosu olmak üzere tüm meslektaşlarımıza başsağlığı dileriz.

 

        Hukukun üstünlüğü ancak savunma hakkının yani avukatın güçlü olması ile sağlanabileceğini bir kez daha hatırlatırız. Avukatlık kanununda yapılması beklenen değişikliklerin özellikle artık sınavsız avukat olunan başka bir ülke kalmamasına rağmen sınav ve kotanın getirilmemiş olunmasını, Avukatlık mesleğinin güçlenmesinin istenmediği, siyasi iktidarın hatta muhalefet partilerinin de popülist yaklaşım içinde olduklarını görmekteyiz. Binbir güçlük içinde görev yapan meslektaşlarımızın ve Avukatlık mesleğinin hak ettiği imkan ve çalışma şartlarına kavuşması için yaptığımız hukuk mücadelesini 2015 yılında da artırarak sürdürmeye devam edeceğiz.

 

       2015 Yılında da Amasya Barosu etkin ve güçlü Barolar arasında yer almaya devam edecektir. Demokratik Hukuk Devleti ve Hukukun Üstünlüğü temelinde, insan haklarını koruma görevini yerine getireceği gibi, mesleki ve toplumsal etkinliklerini artırarak sürdürecektir.

 

       2015 Yılının hiçbir hukuksuzluğun yaşanmadığı, Demokrasinin kurallarının tam olarak uygulandığı, herkesin birbirinin yaşam tarzına ve inançlarına saygı duyduğu, başta Terör sorunu olmak üzere ülkemizde yaşanan sorunların çözüme ulaştığı bir yıl olmasını diler, Amasya Barosu Yönetim Kurulu adına tüm meslektaşlarımın ve Amasya Halkının yeni yıllarını kutlarım.  

 

 

 

 

                        AMASYA BAROSU YÖNETİM KURULU ADINA

                        BARO BAŞKANI AV.A.MELİK DERİNDERE

                           

28.03.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.