AMASYA BARO BAŞKANLIĞI’NIN HMK UYGULAMALARINA İLİŞKİN AÇIKLAMASI
Tarih: 30.12.2012 22:00:00| Okunma Sayısı: 2800

           T.C

      AMASYA

BARO BAŞKANLIĞI

 

AMASYA BARO BAŞKANLIĞI’NIN HMK UYGULAMALARINA İLİŞKİN AÇIKLAMASI

 

Hukuk Mahkemelerinde ara ve nihai kararları duruşmada dinleyici olarak bulunan avukatlar tarafından ayakta dinlenilmesinin duruşma hakimleri tarafından istenmesi nedeniyle kısmen Amasya Adliyesi ve Eskişehir Adliyesinde yaşanan gelişmeler tarafımızdan üzüntü ile karşılanmış ve aşağıdaki açıklama yapılmak zorunda kalınmıştır.

Yargının olmazsa olmaz unsuru olan savunma ve savunmanın temsilcisi ve görevlisi olan avukatlar ile mahkeme ve yargıçlar arsında yaşanmaması gereken bu tür gelişmelerin ilgili kurumları karşılıklı olarak yıpratacağı açıktır. Böylesi bir tartışmada tarafsız konumda olması gereken HSYK’nın konu ile ilgili açıklaması da tarafımızca anlamsız ve gereksiz bulunmuştur.

 Hukuk mahkemelerinde ara karaların açıklanması sırasında duruşmaya katılan avukatların kararları ayakta dinleyeceklerine ilişkin bir kural olmamasına karşın kararların meslektaşlarımız tarafından Türk Milleti adına karar veren bağımsız mahkemelere olan saygı gereği ayakta dinlenme geleneği oluştuğu bilinmektedir. Hal böyleyken HMK 294/5 maddesinde belirtilen “Hükmün tefhimini, duruşmada bulunanlar ayakta dinler” ifadesinin geniş yorumlanarak duruşma salonunda bulunan ama taraf olmayan avukatlardan da hüküm tefhimini ayakta dinlemelerini istemek hatta, ara kararlarında dahi bu hükmün uygulanması yönünde ısrarcı olmak yetki aşımı olarak değerlendirilebileceği gibi bir yılı aşkın süredir uygulanmasına karşılık bu konunun birden bazı yargıçlar tarafından gündeme getirilmesinin amacı anlaşılamamaktadır.

Yeminin şeklini belirten HMK 233/5 maddesinde yemin edilirken hakim dahil herkesin ayağa kalkacağı hükmünden “herkes” ifadesinin HMK 294/5 de tekrarlanma gereğinin duyulmamış bulunması kanun koyucunun “duruşmada bulunanlar” ifadesini duruşmada taraf olanlar olarak yorumlanması gerektiği düşünce ve inancındayız.

Bu nedenle, Eskişehir Adliyesinde yaşanan gelişmeler karşısında Eskişehir Barosunun kararlılığını desteklemekteyiz.  31/12/2012

 

Amasya Barosu Yönetim Kurulu Adına

                 Baro Başkanı

       Av. A. Melik DERİNDERE

 

23.04.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.