T.B.B.AMASYA BAROSU AVUKAT EVİNİN AÇILIŞ TÖRENİ KONUŞMASI

Baro Başkanı Av.Adnan Hasip YALÇIN’ın

açılış konuşması

Sayın konuklar;

Bu gün bir tarihi sahnede yer almanın gururu ve mutluluğu içerisinde TBB. Amasya Barosu Avukat Evi’nin açılışı için toplanmış bulunmaktayız. Bu anlamlı günde aramızda bulunan değerli konuklarımızı ve meslektaşlarımı hürmetle selamlıyorum.

Saygıdeğer konuklar;

Sözlerime bir tarihi sahnede yer aldığımızı belirterek başladım. Gerçekten de tarihi M.Ö. 5500 yıllarına kadar dayanan, doğal güzelliğinin yanında her tarafında tarih ve kültür abidesi yükselen bu marka şehrin sakinleri olarak ne kadar övünsek azdır.

Bu şehir 7500 yıllık tarihi geçmişe sahip, 13 büyük medeniyetin iz bıraktığı bir kültür birikimine sahiptir. Bu medeniyet beşiğinde kimler ve hangi kavim ve devletler yer almamışki! Çağlar yaşanmış, Katolitik çağ, Tunç çağı, Helenistik çağ yaşanmış burada. Kavimler, devletler yaşamış, Hititler, Frigler, Kimmerler, İskitler, Medler, Persler, Pontuslar. Bu şehir bunların bir kısmına Başkentlik yapmış.

Roma dönemi, Danişmentler ve Selçuklu dönemi. Ve ardından Osmanlı Dönemi. Şeyhzadeler burada doğmuş, burada yaşamış ve burada eğitim görmüş. Dönemin en kudretli padişahları burada yetişerek tahta çıkmış ve koca bir cihan imparatorluğuna hükmetmiş. Onun için Amasya’ya Tacın gizemli şehri demişler. Bu şehri görmediyseniz daha güzelini görmediniz demişler. Açık hava müzesi demişler. Bir zamanların Oksford’u olmuş. Ve bu gün Kültür Bakanlığı’nın belirlediği onbeş marka şehir arasında yer almış bulunmaktadır.

Daha sonra Cumhuriyet dönemi.

12 Haziran 1919 Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluş savaşının kıvılcımlarını burada ateşlemiştir. Amasya Müftüsü Hacı Tevfik Efendi;

Paşam bütün Amasya emrinizdedir.

Gazanız mübarek olsun, diyerek Kurtuluş Savaşına ilk desteği burada vermiştir.

Amasya Tamimi burada yayınlanmıştır.

Vatanın tamamı, milletin istiklali tehlikededir.

Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı

kurtaracaktır, denilerek cumhuriyetin, milli iradenin ve milli egemenliğin temelleri burada atılmıştır.

Değerli konuklar;

Medeniyetin izleri uzakta değil, hemen yanı başımızda; arkamızdaki Kalede, Kral kaya mezarlarında, Şehrin dört bir yanındaki medreselerde, türbelerde, bedestenlerde, hanlarda, hamamlarda, çeşmelerde ve Amasya Evlerinde. Toprağı kazısak tarih fışkırıyor.

Arkamızda Harşena dağı, kral mezarları, önümüzde salına salına akan Yeşilırmak ve ırmak boyunca bir gerdanlık gibi dizili Yalıboyu evleri. Ve bu yalı boyu evleri içinde TBB.nin satın alarak Baromuza tahsis ettiği bir şirin konak.

İşte bu tabloda yer aldık. Amasya şehri var olduğu müddetçe, insanlık tarihinin eski mesleklerinden olan savunma ayakta durduğu sürece biz de bu tarihi sahnede yer alalacağız.

Değerli konuklar; Ben ve Yönetim Kurulu arkadaşlarım göreve geldiğimiz 2004 yılından itibaren hep bu tabloda yer almayı hayal ettik. Amasya Barosu olarak bu gün bu hayalimizin gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşamaktayız.

Görevimiz süresince bizlerden gerek maddi ve gerekse manevi desteklerini esirgemeyen, özellikle bu şirin konağı satın alarak Baromuza tahsis eden Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve Yönetim Kuruluna huzurunuzda teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Siz değerli konuklarımızla birlikte onlarında bu özel ve güzel günümüzde aramızda bulunması bizler için ayrıca bir mutluluk kaynağı olmuştur. Bu mutluluğumuzu bizimle paylaşmak üzere çok uzak diyarlardan gelen Çanakkale Baro Başkanımıza, komşu ve kardeş Barolarımız Tokat ve Yozgat Baro Başkanlarımıza ve değerli üyelerine, Baro seçimleri nedeniyle gelemeyen, ancak mesaj ve çelenk göndererek mutluluğumuzu gönüllerinde yaşayan tüm Türkiye Baro Başkanlarımıza ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Hele birkaç ay önce bir kalp ameliyatı geçirerek daha nekahet devresini tamamlamadan aramızda bulunan Birlik Başkanımız sayın Av.Vedat Ahsen COŞAR’a ayrıca ve bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu konuda içimde bir uhde olarak kalan bir düşüncemi de ifade etmekten geçemeyeceğim.  Bu konağa değerli Birlik Başkanımızın adını vermeyi çok düşündük. Ancak onun bazı açılış törenlerinde böyle bir olguya sıcak bakmadığını anladığımız için vazgeçtik. Ama binanın giriş cephesindeki levhaya konağın satın alınarak tahsis edilmesi kararı altında imzası bulunan saygıdeğer Birlik Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin isimlerini yazarak vefa borcumuzu kısmen de olsa yerine getirmeye çalıştık.

Sayın Valim, sayın Milletvekilim ve Belediye Başkanım. Kamu Kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olan Baromuzun bu tarihi mekanda yer alması çok önemli bir olgudur. Bir kamu kurumu olarak bu tarihi mekanlara sizler kadar artık bizlerde sahip çıkacağız. Bu tarihi eserlerin korunması ve yaşaması konusunda azami dikkat ve özeni göstereceğiz. Bu konuda üzerimize düşen görevleri yerine getirmeyi bir yükümlülük ve sorumluluk bilinci içerisinde değerlendirmekteyiz.

Sayın Birlik Başkanım; Baromuza tahsis ettiğiniz Avukat Evi, Birliğinizin düzenlediği protokol çerçevesi içerisinde, avukatların onur ve vakarlarına en uygun şekilde hizmete sunulacaktır. Protokol hükümleri elimize dünkü tarih itibariyle ulaşmış bulunmaktadır. Bu nedenle Yönetim Kurulumuz bugüne kadar protokolün imzalanarak yürürlüğe girmesini beklemiş ve konağın Avukat Evi olarak minimum seviyede çalışmasını sağlamıştır. Bu nedenle bugün yapılacak açılış töreninde meydana gelecek hizmet kusurlarımız için şimdiden özür dileriz. Protokolün yürürlüğe girmesini müteakiben gerek mevcut yönetimimiz ve gerekse seçimlerden sonra oluşacak yeni yönetim kurulu en kısa zamanda mevzuat çerçevesi içerisinde her türlü yasal prosedürü yerine getirerek Baromuz mensubu ve konuklarımıza en iyi hizmeti sunacaktır.

Sevgili meslektaşlarım;

Bundan beş-on yıl önce ancak hayalini kurabildiğimiz bir Avukat Evi’nin artık sahibi bulunmaktayız. Avukatlar mesleki bilinç ve sorumluluğu en yüksek meslek mensuplarıdır. Bu bilinç içerisinde istifademize sunulan bu sıcacık yuvada aile bireylerimizle, eşimiz ve çocuklarımızla birlikte biraz daha kaynaşacak birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu en yüksek seviyeye çıkaracağız.

Bu duygu ve düşüncelerle Türkiye Barolar Birliği, Amasya Barosu, Avukat Evi’nin ülkemize, şehrimize ve camiamıza hayırlı ve uğurlu olmasını diler, saygılar sunarım. 06/10/2012

Amasya Barosu Yönetim Kurulu

adına Baro Başkanı