AMASYA BAROSU 5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 2.04.2021| Okunma Sayısı: 1860

 Pandemi koşullarında bu sene de Avukatlar Gününü ne yazık ki buruk kutlamaktayız. Salgın nedeniyle aramızda olmayan Av.Bayram Kökez üstadımıza bir kez daha Allahtan rahmet diliyor, Covid-19 nedeniyle rahatsızlanan ve iyileşen meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.


   Bir yılı aşkın süredir yaşanan Pandemi, sadece sağlığımızı vurmakla kalmamış, zor koşullarda titizlik ve üstün gayret ile görevlerini yapmaya çalışan biz avukatları ağır ekonomik sıkıntılarla mücadele etmek zorunda bırakmıştır. Uzun süredir sistematik bir şekilde zayıflatılan savunma mesleğinin sorunlarına (bir çok kez vurgulamamıza ve uyarmamıza karşın)başta siyasal iktidar olmak üzere her kesimde duyarsız kalınmış, sorunların çözümü yerine sorunların derinleşmesine katkıda bulunulmuştur. 

  Hukuka güvenin kamuoyu güven endekslerinde hızla azaldığı, adli sorunların adliyelerde çözülebileceğini inancının adeta ortadan kalktığı, Hukuk Devletinin değil, Kanun Devleti dahi olunma yolunda büyük yaraların alındığı, Hukuk Sistemimizdeki sıkıntıların  artık defalarca tekrarladığımız üzere bir BEKAA SORUNU halini aldığı bir ortamda, daralan meslek faaliyet alanları, ağırlaşan vergi, SGK borçlarının yanı sıra, günlük ofis giderlerinin dahi karşılanmasında yaşanan zorluklar, mesleği sürdürülemez bir boyuta taşımıştır. Diğer taraftan, çalışan avukat olarak emek veren meslektaşlarımızın sorunları ne yazık k artarak çoğalmaktadır. Avukatlık mesleğinin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilir olması ANCAK sorunların çözümünde  iktidar ve muhalefet partilerinin samimi yaklaşımı ile mümkün olabileceğinin farkındayız. Siyasi saik ve popülist yaklaşımlar mesleğe zarar vermekle kalmayıp ülkenin adalet sisteminin de çökmesine neden olacak ağır sonuçları yaratmaya devam etmektedir.

   Avukatlık Mesleğinin sorunlarının çözümü yerine, Avukatların kahır ekseriyetinin kabul etmediği söylemleri bahane etmek suretiyle ÇOKLU BARO UCUBESİNİ yasal olarak yaratanlara karşı sizlerden aldığımız destek ile yaptığımız mücadele sonucunda KAĞIT ÜZERİNDE KURULMUŞ, HİÇ BİR İŞLEVİ OLMAYAN BİR BARO ile baş başa kalınmıştır. Barolar ve Baro organlarını oluşturan Avukatların Hukuk ve Meslek çalışmalarında hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmamasına karşın, Baroları siyasallaştırmaya çalışan düşünce yapısı böylelikle büyük hüsrana uğramıştır. Aslında siyasetçiler hukukçuluğa soyunduğu anda hukuk artık siyasallaşmıştır ve geri dönülmesi zor bir yola girilmiştir. Yapılmak istenenlerin tamamının farkında olduğumuzu, hiçbir güç önünde eğilmeyeceğimizi ve her daim hak ve adaletten yana olacağımızı, bu hukuk mücadelesini gelecek nesillere taşıyacağımız sözünü bir kez daha veriyoruz. 

   Hukuk Sistemimizin önemli parçaları olan Anayasa Mahkemesi ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nin bağlayıcı nitelikteki kararlarının uygulanmamasını hangi gerekçe ile olursa olsun kabul etmek mümkün değildir. Hukukçular, bir Mahkeme Kararının siyasi sonucunu değil hukuksal boyutun değerlendirebilir. Bu nedenle, Anayasa ile belirlenmiş tüm kural ve kurumlara herkesin saygı göstermesini gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. 

   Neredeyse günde bir kadın cinayetinin işlendiği ülkemizde, siyasal iktidar tarafından hazırlanarak imzaya açılan İstanbul Sözleşmesinden çıkılması kararını kabul etmiyor, Bu karara karşı Danıştay’da açtığımız davanın takipçisi olacağımızı da hatırlatıyoruz.

   Amasya Barosu Tarihi boyunca, her daim Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyeti’in, Hukuk Devleti ve insan haklarının, kadın ve çocuk haklarının, çevre ve hayvan haklarının yılmaz savunucusu olmuştur. Bu duruş ve ilkelerimizden ödün vermeksizin hak ve haklının yanında olmaya devam edeceğimizin sözünü bir kez daha Meslektaşlarımız ve kamuoyu ile paylaşıyoruz. 

   Yasal engel olmamasına karşın, genelge ve idari kararlar ile engellenen Baro Genel Kurulumuzu en kısa sürede gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu zor süreçte yanımızda olan ve desteklerini her daim vurgulayan meslektaşlarımıza ayrıca teşekkürlerimizi sunuyor, en kısa sürede sağlıklı günlere kavuşmayı diliyoruz. 

   En derin sevgi ve saygılarımızla.




                                AMASYA BAROSU YÖNETİM KURULU
                                ADINA BARO BAŞKANI
                                Av.A.Melik DERİNDERE

29.03.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.