AMASYA BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU 20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 20.11.2020| Okunma Sayısı: 2101

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü

Dünya çocuklarının haklarının teminat altına alındığı Çocuk Hakları Sözleşmesinin Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabulünün 31. Yıl dönümünde bütün çocuklarımızın 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününü kutlarız.

Özellikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek için Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen sözleşme aynı zamanda ülkeler tarafından en fazla imzalanan ve kabul edilen sözleşme özelliği taşımaktadır.

Sözleşme; çocukların yaşama, gelişme, korunma ve katılıma ilişkin tüm hakların hiçbir ayırım gözetmeksizin bütün çocuklara eşit olarak tanınması ilkesini getirmiştir. Sözleşmenin bir diğer önemli temel ilkesi çocuğun yüksek yararı  ilkesidir.

Bu ilkeye rağmen dünyayı ve ülkemizi etkisi altına almış olan pandemi döneminde bu salgından en çok etkilenen yine çocuklar olmuştur. Alınan tedbirler nedeniyle örgün eğitime ara verilmesi, sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle psikolojik desteğe olan ihtiyaçları en üst seviyeye gelmiştir.

Uzaktan eğitim için alınan kararlar sağlıklı biçimde uygulanamamaktadır. İnternet alt yapısının yetersiz oluşu bunun en önemli etkenidir. Birçok köye henüz internet sağlanmamıştır. Bunun yanı sıra alt yapı mevcut olsa dahi ekonomik sıkıntılar nedeniyle internet hizmetini satın almaya gücü yetmeyecek birçok aile bulunmaktadır. Pandemi nedeniyle çocukların zarar görmesinin önüne geçilmesi için her türlü tedbir alınmalıdır; ancak bu tedbirlerin etkin uygulanması da gerekmekte, çocukların eğitim hakkı zedelenmeden bu süreç devam ettirilmelidir.

Aile ve ev içi şiddetin bu dönemde arttığı gözlemlenmekte ve şiddet mağduru olarak karşımıza yine çocuklar ve kadınlar çıkmaktadır.

Çocukların okulla, öğretmen ve arkadaşlarıyla fiziksel bağının kopması aile içi şiddetin görünürlüğünü de azaltmaktadır.

Örgün eğitime kısa bir süre de olsa başlanmış, ancak yine bu dönemde de devlet okullarında yine alt yapı yetersizliği ortaya çıkmıştır. Sosyal mesafenin korunarak yapılması hedeflenen dersler için ne derslikler ne de okullar yeterli sayıdadır.

Tüm bu sorunların çözümü için, çocuk odaklı bir yaklaşımla tedbirler tekrar gözden geçirilmeli, çocuğun sağlık hakkı ve eğitim hakkı başta olmak üzere sözleşme ve iç hukuk düzenlemeleriyle belirlenmiş olan tüm hakları titizlikle korunmalıdır.

Yakın zamanda yaşanmış olan deprem felaketinde zarar gören tüm vatandaşlarımıza geçmiş osun dileklerimizi sunuyoruz. Ülkemizin geçtiği bu zor günlerde dahi görsel basın ve sosyal medyada yapılan haberlerin, çocukların fotoğraflarının kimlikleri belli olacak şekilde yapılması apaçık bir hak ihlalidir. Hepimize derin acılar yaşatmış olan deprem felaketi sonrasında paylaşılan bu görüntü ve haberler çocukların unutulma hakkını ihlal etmekte, maddi ve manevi varlığını geliştirme hakkını elinden almaktadır. Bu haberlerin toplumda yaratacağı hiçbir “etki ve yarar” çocukların menfaatlerinden üstün değildir. Bu fotoğrafların kamuya hiçbir yararı olmadığı da açıktır. Bu tür haber ve paylaşımlar basının duyarsızlığı neticesinde ortaya çıkmış özel hayatın gizliliğini ihlal eden türden paylaşımlardır. Travmaya uğrayan çocuklar açısından bu kareler, hayatının herhangi bir döneminde travmayı hatırlatıcı ve rahatsız edici görüntüler olarak karşısına çıkabilir. bu bağlamda çocukları konu alan haber ve paylaşımların ayrı bir denetime tabi tutulması ve hak ihlali barındıran içeriklerin yayınlanmasının ve yayılmasının önüne geçilmesi büyük önem arz etmektedir.

Çocuk haklarına ilişkin sorunlardan ve yıllardır mücadele vermemize rağmen hala artarak devam etmekte olan çocuk istismarı ve çocuk gelinler sorunu üzerinde özellikle durulmalı ve çocuk evliliklerine yönelik normalleştirme söylemlerinin önüne geçilmelidir. Bu konuya ilişkin “sözde” çözüm olarak getirilmeye çalışılan ve çocuk evliliklerinin önünü açan her türlü düzenleme ve teklifin sonuna kadar karşısındayız.

Suça Sürüklenen Çocuklar ve çocuk tutukluluğu halen en önemli sorunlardan biridir.  Çok fazla çocuk hakkında adli süreç işletilmekte, tutuklama kararı verilmektedir. Çocuklar hakkında koruyucu ve destekleyici tedbirler uygulanarak sorunun çözümü noktasında destek olunması veya önleyici tedbirler ile suç işlemelerinin önüne geçilmesi konusunda büyük eksiklikler bulunmaktadır.

Amasya Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak Dünya Çocuk Hakları Günü vesilesiyle çocuk haklarının gelişimi sürecinde ve ilgili her konuda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğimizi, çocuklarımızın her türlü hak ihlalinden uzak uygun sağlık ve eğitim koşullarında gelişimlerini sürdürebilmeleri için çaba göstereceğimizi bildirerek bütün çocuklarımızın Dünya Çocuk Hakları Gününü kutlarız.

Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin kabulünün otuz birinci yılında ihmal ve istismarın son bulduğu, çocukların mutluluk, sevgi ve anlayış içinde büyüdüğü bir dünya diliyoruz.

 

                                                                       Amasya Barosu Çocuk Hakları Komisyonu

20.04.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.