Tarih: 14.09.2020| Okunma Sayısı: 1767

AMASYA BAROSU BASIN AÇIKLAMASI

Geçtiğimiz haftasonu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ/PDY kapsamında Ankara’da gözaltına alınan meslektaşlara, Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezinin sunmuş olduğu raporda belirtilen şekli ile yapılan usule aykırı adli işlemler ile meslektaşlara yöneltilen soruların ve sorgulamanın kapsamından soruşturmanın,  Avukatın görevini yapmasından kaynaklı olduğu, savunma mesleği sınırlarında kalan bir çok hususun adeta bir suç unsuru gibi değerlendirildiği görülmektedir.

Yargının üç kurucu unsurundan birisi olan savunmanın, bağımsızlığı ve görevini yaparken hiçbir şekilde kısıtlanamayacağı, savunmasını Anayasa ve Yasalar ile kendisine verilmiş hakların tamamını kullanmak suretiyle yapacağı Anayasa ve Avukatlık Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti Devletinin taraf olduğu uluslar arası anlaşmalar ile teminat altına alınmıştır. Avukatlar, görevlerini yaparlarken hiçbir şekilde müvekkillerinin davaları ile özdeşleştirilemezler. Nitekim Havana Kuralları 18.Madde bu hususu düzenleyerek  “Avukatlar görevlerini icra etmeleri nedeniyle müvekkilleriyle veya müvekkillerinin davalarıyla özdeşleştirilemezler.” Hükmünü getirmiştir. Yapılan soruşturma kapsamında meslektaşlara yöneltilen soruların ve soruşturma usulü, tüm bu hükümlerin ihlal edilmek suretiyle alınan iş ile avukat arasında bir iltisak yaratılmak suretiyle Avukatlara ve avukatlık mesleğine adeta bir gözdağı verilme niyet ve düşüncesini oluşturulduğu anlaşılmaktadır. Savunmanın sınırlarının, yargı veya idari merciiler tarafından belirlenmesinin kutsal savunma hakkını ortadan kaldıracağı gibi savunma mesleğini yapılamaz hale getireceği kaçınılmazdır. Savunma mesleğine yönelik bu ve benzeri tüm gayret, çaba ve girişimlerine karşı mesleğimizi korumaya ve savunmaya önceden olduğu gibi kararlı olacağımızı kamuoyu ile bir kez daha saygı ile paylaşırız.

Amasya Barosu Yönetim

Kurulu Adına Baro Başkanı