BASINA VE KAMUOYUNA AMASYA BAROSU KADIN VE ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU ORTAK AÇIKLAMASIDIR
Tarih: 26.03.2020| Okunma Sayısı: 660

 

                                                        BASINA VE KAMUOYUNA

     AMASYA BAROSU KADIN VE ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU ORTAK AÇIKLAMASIDIR

 

Bir süredir gündemde olan infaz indirimi içeren yargı paketi ile ilgili çalışmalar bütün dünyada pandemi (küresel salgın) ilan edilmesine neden olan COVID- 19 (CORANA VİRÜS)  nedeni ile cezaevlerindeki mevcut yoğunluk ve virüsün yayılma olasılığı nedeni ile hızlandırılmış ve aralarında Caza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Ceza İnfaz Kanunu gibi bir dizi kanunda değişiklik öngören tasarının taslak metni basına yansıyarak söz konusu tasarı ile ilgili muhalefet partileri ile görüşülmeye başlanmıştır.

Söz konusu Cocid-19 virüsü nedeni ile cezaevi gibi toplu bir şekilde bir arada bulunulan ortamlarda önlemler alınması kamu sağlığının korunması için gereklidir. Ancak söz konusu taslak metin incelendiğinde yapılması planlanan yasa değişikliğinin kamu sağlığının korunması amacıyla COVID-19 kapsamında alınması gereken değişiklikler olarak değerlendirilmeyeceği açıktır.

Söz konusu virüs bahane edilerek ‘ cinsel saldırı, çocuğun cinsel istismarı ve kadına yönelik şiddet ‘ suçları da infaz değişikliği kapsamına alınması, çocuk istismarı ve tecavüz faili olan ve kadınlara şiddet uygulayan birçok erkeğin dışarı çıkması, kadın ve çocukların hayatının tehlikeye girmesi anlamına gelmektedir. Söz konusu infaz paketi ile çocuk istismarı dahil cinsel suçlarda 3/4'lük koşullu salıverilme oranının 2/3’e düşürülmesinin kabul edilebilir hiçbir yanının olmadığı açıktır. Cinsel suçlarda indirim yapılmasının tecavüzcüleri, cinsel istismarcıları, erken yaşta evlilikleri teşvik etmek anlamına geldiği ortadadır. Aynı şekilde kadına yönelik şiddet ve cinsel saldırıdan hüküm giymiş faillerin infaz düzenlemesi ile topluma salıverilmesinin başta mağdur kadın ve çocuklar olmak üzere tüm kadın ve çocuklar için hayati bir risk oluşturacağından endişe duymaktayız.

Bu nedenle tüm milletvekillerini 3. Yargı paketine konu olacağı söylenen infaz kanunu düzenlemelerinde her ne sebeple olursa olsun çocuğun ve kadının cinsel istismarının, cinsel saldırının ve kadına yönelik şiddetin önünü açacak kadın ve çocukları faillerle bir araya getirerek ciddi hayati risklere sebep olacak herhangi bir düzenlemeye karşı çıkmaya başta tüm kadınlar olmak üzere basın ve medya kuruluşlarını ve kamuoyunu bu konunun takipçisi olmaya çağırıyoruz.

Bizler kadın ve çocuk hakları komisyonu avukatları olarak bütün kadın ve çocuklar adına kazanmış olduğumuz hakları korumak için mücadelemize yılmadan devam edeceğiz.

                                                 AMASYA BAROSU KADIN VE ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU

 

20.04.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.