AMASYA BAROSU'NUN 53.KURULUŞ YILDÖNÜMÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 25.01.2012 22:00:00| Okunma Sayısı: 2713

 

AMASYA BAROSU KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ BASIN AÇIKLAMASI
Saygıdeğer meslektaşlarım, kıymetli basın mensupları hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Baromuzun 53. Kuruluş yıl dönümünü yeni adliye binasında baromuza ayrılan yeni yerinde ilk kez kutluyoruz. Baromuzun fiziki imkânları eskisiyle kıyaslanmayacak kadar iyileşmiş durumdadır. Bilindiği üzere avukatlık mesleği aynı zamanda bir kamu hizmetidir. Baromuzun fiziki şartlarında ki iyileşme, yargılamanın asli unsurlarından olan ve kamu hizmeti sunan avukatlarımıza daha iyi çalışma imkânı sağladığı gibi baromuz tarafından yapılan CMK ve Adli Yardım Görevlendirmeleri de daha verimli bir şekilde yapılabilmektedir. Adliye ve Baromuzun fiziksel şartlarının iyileşmesinde emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.
    Baromuz yarım asrı geçen geçmişiyle köklü bir barodur. Baromuzun kuruluşundan bu günlere gelinceye kadar emeği geçmiş olan başta eski baro başkanlarımız olmak üzere tüm meslektaşlarımıza da şükranlarımızı sunuyoruz.
    Fiziksel şartların iyileştirilmesinin yanında avukatlık mesleğinin ve yargının temel sorunları maalesef halen devam etmektedir. Hukuk Fakültelerinin sayısında aşırı artış olmasına rağmen yeterince Hâkim-Savcı alınmadığından mahkemelerde eksiklikler yaşanmakta, birçok yerde bir hâkim birkaç mahkemeye aynı anda bakmak zorunda kalmaktadır. Adliyelerde ki iş yükü de dikkate alındığında bu durum davaların uzamasına neden olup yargılamayı ciddi şekilde geciktirmektedir. Ülkemizde yargılamaların hızlandırılmasında yasal değişikliklerin yanında, çıkarılan kanunları uygulayacak olan Hâkim ve Savcı ihtiyacının da acilen karşılanması gerekmektedir.
    Avukatlık mesleğinin standartlarının artırılması açısından, yeni bir Avukatlık Kanuna da ihtiyaç vardır. Hukuk Fakültelerinden çok fazla miktarda mezun bulunmasına rağmen bunların avukatlık staj eğitimleri ve mesleğe kabul şartları konusunda eksiklikler bulunmakta olup, mesleğe kabul şartlarının yeniden belirlenmesi gerekmektedir. Mevcut mevzuata göre yalnızca avukatlık stajının tamamlanmış olması şekli açıdan avukatlık mesleğine kabul için yeterli bulunmaktadır. Avukatlık mesleğini seçen Hukuk Fakültesi mezunlarının iyi bir staj eğitiminden sonra avukatlık mesleğine yeterlilikleri konusunda sınav gibi belli kriterleri geçtikten sonra mesleğe kabul edilmeleri yönünde yasal düzenlemenin acilen yapılması gerekmektedir. Bu yapılması gereken düzenlemelerden sadece bir tanesidir.
    Bu yönde biz avukatlara da görev düşmekte olup, Baromuz tüm baroların görüşü alınarak Türkiye Barolar Birliği çatısı altında acilen yeni bir Avukatlık Kanun tasarısının hazırlanması gerektiği görüşündedir
    Ülkemizde Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu gibi temel yasalarda köklü değişiklikler yapılmaktadır. Yeni yasalar yürürlüğü girdikten sonra yeni olmalarına rağmen maalesef görülen eksikliklerinden dolayı birçok maddesinde yeniden değişiklikler yapılmaktadır. Bunun önüne geçilmesi için Yeni hazırlanan bu kanunların yayınlanmalarından itibaren yürürlüğe girme süreleri uzun tutularak, bu sürede eksiklikleri giderildikten sonra yürürlüğe konulmaları gerekmektedir. Böylece yeni yürürlüğe girmiş bir kanunun birçok maddesinde değişiklik yapılmasının önüne geçilmiş olacağı gibi bu kanunların iyice incelenmesi için gerekli zaman da tanınmış olacaktır.
    Toplumda yeni bir Anayasa hazırlanması konusunda da ciddi bir beklenti oluşmuş durumdadır. Yeni Anayasa Hazırlanmasında toplumun tüm kesimlerinin görüşleri alınarak tanımsız ve muğlak ifadeler içermeyen özgürlükçü bir anayasa hazırlanmasını temenni etmekteyiz.
    Amasya Barosu olarak, sözde ifade özgürlüğünün merkezi iddiasında bulunan Fransa’nın, kendi tarihiyle yüzleşmeden kamuoyunda İnkâr Yasası olarak geçen “sözde Ermeni Soykırımı iddiasını İnkârı” Suç Sayan yasa teklifini kabul etmesini kınıyoruz. Bunun mevcut yönetimin siyasi bir hareketi olduğunu düşünüp Fransız halkının bu duruma ilgisiz kalmayarak yapılan yanlıştan bir an evvel dönüleceğini ümit ediyoruz.
    Yargıdaki ve yargılamanın asli unsuru olan avukatların mesleki sorunlarının çözüldüğü, ekonomik ve sosyal yönden güçlenmiş ve terör sorununu çözmüş güçlü bir Türkiye ile hep birlikte nice Kuruluş yıl dönümleri kutlama dileğiyle hepinize saygılarımı sunarım. 26.01.2012

Amasya Barosu Yönetim Kurulu adına
Av. Sadettin Şahin
Baro Başkan Yardımcısı

 

28.03.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.