MUHAKEME SİSTEMİ PROJESİ
Tarih: 29.12.2011 22:00:00| Okunma Sayısı: 2834

...

Değerli meslektaşlarım,

Muhakeme sisteminin güçlendirilmesi Projesi Adalet Bakanlığı ile Avrupa Konseyi aranda Mayıs 2011 tarihinde imzalanmış ve uygulama çalışmaları başlamıştır.

Birinci Proje beş adliye binasında 2007 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır.

ikinci Proje ise bizim de inde bulunduğumuz 20 ilde uygulanacaktır.

Uygulanacak projede, Adliye binasının 1 ve 2 nci katları kısıtlı alan, zemin ve zemin altı katlar ise açık alan olarak öngörülmektedir.

ık alanlarda; zemin katta, girişte ön bürolar ve danışma bürosu ile duruşma salonları, avukat bekleme odası, savcılık ifade alma odaları gibi birimler yer almaktadır. Zemin altı katta ise icra daireleri, denetimli serbestlik büroları, Seçim Müdürlüğü ve duruşma salonları gibi birimler yer almaktadır.

Bilindiği Baro Yönetim bölümü 1. Katta bulunmaktadır. Yani kısıtlı alan içerisindedir. Ancak Proje  gereği Baro'nun da açık alanda yer alması gerekmektedir. Bu nedenle Baro bulunduğu katta kaldığı takdirde girişte camlı bölümden itibaren, şimdiki icra daireleri tarafında bulunan kısımdan ise internet odamızdan itibaren duvarla bölünerek kısıtlı alanlarla irtibatımız kesilecektir.
A
şağıya zemin kata inmek için arşiv odamızın önündeki bir yerden açma yapılarak aşağı zemin kata, şimdiki adli sicil odasının önündeki koridora merdiven yapılmak suretiyle iniş sağlanacaktır. Bu durumda zemin katta bulunan duruşma salonları ile zemin altı katta bulunan icra daireleri ve duruşma salonlarına
ermekte güçlük çekeceğiz.

               Bize sunulan 2. Alternatif ise şimdiki Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığının zemin katta bulunan ve L şeklindeki bölümdür. Bu bölümde girkoridorunun karşı köşesinde yer alan iki adet bilişim mekanizmasının yer aldığı odalar hariç, L şeklinde bulunan koridoru n tamamıdır. Bu bölüm halen kullandığımız alanın yaklaşık iki katıdır. Ayrıca bu bölümde kadın ve erkek ayrı olmak üzere özel bir VC.  bulunmaktadır. Oysa yukarıdaki bölümüzde VC. aradaki duvar nedeniyle kullanılamayacaktır. Yine bu bölüm zemin katta bulunan duruşma salonlarının tam karşısında olup avukatı n daha rahat bir şekilde durma salonuna ermesi söz konusudur. Aynı zamanda bir kat aşağıda bulunan icra dairelerine ve duruşma salonlarını da erişmek yukarıdaki yerimize göre oldukça kolaydır.

2.alternatif olarak sunulan zemin kattaki koridor, bilişim odaları hariç bir bütün olarak kullanıldığında daha bir çok avantajlar sağlamaktadır. Şöyle ki;

1-Burada da aynı ölçülerde ve hatta daha büyük kafeterya kurma imkanı olup, meslektaşlarımız bekleme salonu kullanmadan duruşma salonlarına erişebilirler.

2-Bu lümde avukat bekleme odası, kafeterya ve Baro Başkanlığı, Yönetim Kurulu ve Disiplin ve Komisyon odaları yer alacağından Baro ve mensupları bir bütünlük ve iletişim içerisinde bulunma imkanına sahip olacaklardır.

Tercih ettiğimiz 1.alternatif, yani şimdi bulunduğumuz bölümün tek avantajı, kat itibariyle bulunduğu konumdur.

2.Alternatif, yani zemin kattaki bölüm ise fonksiyonel açıdan her türlü ihtiyacımızı giderebilecek ve sonuç olarak daha avantajlı bir konumdadır.

         

Bka bir sorun ise, ilen de Aile Mahkemesi, 2.Asliye Ceza Mahkemesi veya idare Mahkemesi gibi mahkemeler açıldığında kısıtalanda kalan, yani şimdi bulunduğumuz bölümden çıkma zorunluluğunun doğmasıdır.

         

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu nedenlerle ileride meslektaşlarımın mağdur olmaması için, 2 nci alternatifte sunulan bölümün daha fonksiyoneL. kullanışlı ve kacı olduğu görüşündeyim.

         

Vereceğimiz karar tüm avukatların mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak açısından çok önemlidir. Mesleki hayatımın sonuna yaklaştığım bir aşamada meslektaşlarımı uyarma, doğru yönlendirme ve yeteri kadar aydınlatma sorumluluğu içerisinde konuyu bir kez daha bilgilerinize sunar, bu vesile ile yeni yılınızı kutlar. sağlık, mutluluk ve başarı dileklerimle saygılar sunarım. 30/12/2011

Bara Başkanı
Av
.Adnan Hasip YALÇiN

 

 

 

23.04.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.